Alimentație

An
2021

Locație
Arad, Romania

Domeniu
Alimentație

Clienți
Restaurant PILE – Arad
Restaurant Winestone – Timișoara
Restaurant Balkan Bistro – Timișoara
Cofetăria Alma Dulce – Timișoara

Servicii realizate
Identitate de brand
Strategie de marketing online
Content writing
Social Media
Design materiale printabile

Marketing alimentar

Dezvoltarea unei strategii de marketing este ca și cum ar fi crearea unui meniu atrăgător. Este un început important, dar executarea este cea care contează. Trebuie să fii capabil să gătești corect felurile de mâncare, să le asortezi atractiv, să servești clienții dornici să experimenteze și apoi să te asiguri că aceștia se bucură de mâncarea ta, își doresc să revină pentru mai mult și să le spună tuturor prietenilor despre experiența lor fantastică.

Founder Restaurant Pile

Deși majoritatea mărcilor de produse alimentare produc conținut creativ, multe nu au un hub de conținut. Unii chiar încearcă să scape cu reîncălzirea conținutului învechit care nu mai este atât de proaspăt. Alte companii de produse alimentare optează pentru promoții unice în loc să creeze o strategie de conținut continuă și consistentă.

Cu toate acestea, consumatorii sunt înfometați după conținut alimentar. Gândiți-vă la asta: „Cum să gătești X preparat” este acum una dintre primele 10 fraze de căutare de pe YouTube. Și să recunoaștem, feed-urile voastre sociale constau probabil în multe fotografii alimentare – așa e?

Deci, cum vă puteți da seama ce tipuri de conținut alimentar vor rezona într-un spațiu online foarte aglomerat? O strategie este de a ne concentra pe tendințele alimentelor și restaurantelor, în special în rândul celor mai mari consumatori de conținut digital: millennials. Ce își doresc aceștia? În urma unor studii, cei de la CBD Marketing, au relevat că:

  • Interesul crește față de alimentele sănătoase, naturale și cu arome culturale.
  • Mileniștilor le place să gătească și să pregătească mesele acasă.
  • Sprijină distribuția alternativă a alimentelor prin utilizarea serviciilor de livrare.

Acestea sunt motivele pentru care un chef bucătar cu o experiență culinară vastă și o strategie actuală de marketing, poate atinge un succes mai mare decât în cazul unui restaurant.

Care sunt comportamentele și statisticile de marketing alimentar?

La fel ca bucătarii, specialiștii în marketing cu o înțelegere profundă a gusturilor clienților lor, pot dezvolta un meniu concentrat de oferte de conținut, pe toate platformele (website, conturi sociale), pot presăra ingredientele cheie (video, aplicații dinamice) și pot experimenta noi arome digitale (automatizări, chatbots) treptat, pe măsură ce acestea devin la modă și sunt din ce în ce mai utilizate de către consumatori.

S-au constatat în urma mai multor studii de piață, următoarele:

  • Mileniștii vor să afle mai multe despre modul în care este produsă mâncarea lor și vor să vadă povestea din culise (aproximativ 80%). Un QR code aplicat pe produs, poate ajuta consumatorul să se convingă de proveniența ingredientelor, locul și modul în care a fost produs, ambalat, depozitat și dacă poate fi consumat în siguranță.
  • 73% sunt dispuși să plătească mai mult pentru mărci sustenabile, de la producători și furnizori conștienți de mediu.
  • 58% dintre mileniali mănâncă afară cel puțin o dată pe săptămână.

Ce conținut alimentar satisface clienții?

Cunoașteți deja toate acele postări alimentare de pe rețelele sociale. Aceasta demonstrează că oamenilor le place să împărtășească capodoperele lor culinare – indiferent dacă sunt gătite acasă, mâncate la restaurant sau comandate – și primesc sfaturi și comentarii de la alții cu gusturi similare. De aceea, brandurile alimentare câștigă atunci când valorifică conținutul generat de utilizatori, când implică și își sărbătoresc clienții.

Iată câteva din exemplele de succes, remarcate în ultima vreme:

  • Livrarea la domiciliul consumatorului a unor pachete de ingrediente și rețete pas cu pas pentru ca acesta să-și poată crea singur mese simple și gustoase, dar cu un aspect impresionant.
  • Branduri care și-au construit comunități de persoane, implicând consumatorii lor în campania publicitară, prin împărtășirea meselor servite pe platformele de socializare, cu hashtag-uri ca de exemplu #myplate. În timp ce compania publică adesea #myplate, oamenii le distribuie și le prezintă într-o serie de postări și bloguri. Pe lângă faptul că brandul recompensează fanii, arată de asemenea, celorlalți cât de ușor este să creezi mese care arată delicios, ceea ce-i poate convinge să încerce produsele lor.
  • Pentru a încuraja un flux constant de vizitatori pe canalele dvs., invitați clienții să împărtășească experiențele lor cu marca dvs. pe rețelele lor sociale. Elaborați și promovați un hashtag special, apoi recompensați clienții pentru contribuție; produse aleatorii și reduceri, sau pur și simplu afișarea postărilor lor pe canalele dvs. stimulează participarea celorlalți.
  • Valorificați rețetele. Chiar dacă ar putea părea o nebunie pentru brandurile de produse alimentare, țineți cont că nu fiecare companie folosește pe deplin conținutul de rețete în avantajul său maxim iar acei puțini care o fac, au un succes răsunător. Prezentați mai multe rețete decât promoții pe pagina principală a site-ului dvs. web. Realizați campanii de eMail Marketing dedicate rețetelor și promovați des rețete pe rețelele sociale, precum Facebook, Instagram, Twitter etc. sau folosiți chatbot-uri ce le permite clienților să găsească rețete pentru viitoarea lor masă.
  • Gândiți-vă la câteva moduri unice în care produsele dvs. ar putea fi consumate, asociați aceste produse cu alte produse, locuri sau stiluri de viață și vedeți dacă aveți suficiente idei care să justifice ofertele brandului dvs.

Spuneți povestea din spatele afacerii dvs.

Pe măsură ce oamenii devin consumatori mai conștienți, vor să afle poveștile din spatele a ceea ce mănâncă. Cu alte cuvinte, cum se produc alimentele? De unde provin ingredientele? Cine sunt persoanele implicate?

Poveștile se aliniază bine cu produsele sănătoase ale mărcii dvs. Împărtășiți informații despre alimentația sănătoasă și inspirația alimentară și schimbați limitele normelor alimentare. Investiți în fermieri care sunt în proces de a deveni certificați organic. Pregătiți-vă pentru viitor. Indiferent dacă marca dvs. se concentrează pe alimente naturale sau dacă sunteți un restaurant care folosește ingrediente de origine locală, vă va aduce beneficii să împărtășiți aceste informații sau alte inițiative de sustenabilitate cu clienții dvs.

Ingrediente pentru rețeta de marketing

V-ați întrebat vreodată de ce ne simțim prăjiți în procesul de creare a conținutului de marketing? Consumatorii fiind supraîncărcați, devin din ce în ce mai sofisticați și exigenți. Echipele de marketing nu au timp să fie strategice cu conținutul lor și se concentrează prea mult asupra brandului, decât asupra audienței. Toate acestea deoarece brandurile se tem să își asume riscuri și să eșueze iar asta ne arată de cele mai multe ori că nu pot ține pasul cu cererea.

Însă haideți să preparăm câteva ingrediente de marketing care vă vor ajuta să vedeți imaginea de ansamblu a procesului de realizare a rețetei de marketing. Considerați această rețetă baza pentru un produs delicios ce poate fi adaptat fiecărui gust, schimbând sau adăugând câteva ingrediente personalizate.

Cum pregătim bucătăria de marketing?

  1. Cunoașteți-vă publicul foarte bine
    Înainte de a crea o afacere, trebuie să descoperim cât mai multe elemente despre publicul nostru țintă. Este necesar să știm cu ce gătim. Mai întâi trebuie să aflăm ce le atrage atenția, ce nevoi au, ce îi influențează, ce le place, unde îi găsești adesea șamd.
  2. Definiți-vă misiunea de conținut
    Înainte de a vă angaja în orice misiune de conținut care schimbă viața, trebuie să vă documentați strategia și obiectivele de conținut. Nu vorbiți doar despre asta – scrieți-l! Aceasta include definirea publicului dvs., mesajul pe care doriți să îl transmiteți publicului respectiv și rezultatul dorit pentru publicul dvs.
  3. Creați impact asupra conținutului
    Să ne reamintim că nivelurile de implicare a conținutului, în medie, sunt foarte scăzute, la doar 37 de secunde pe postare de blog sau articol. Acest fapt subliniază că, dacă publicul nu este angajat, înseamnă că nu le pasă, așa că nu mai creați conținut pe care publicul dvs. nu îl citește. În schimb, creați piese valoroase care vor avea un impact.

Cum coacem un conținut de marketing?

  • Conținutul influențat
    Consumatorii încă nu au încredere deplină în branduri, vor să audă de la experții pe care îi cunosc și în care au încredere, păreri despre produsele sau serviciile aflate în raza lor de interes. Crearea de conținut de influență vă ajută să vă stabiliți încrederea cu publicul dvs., să vă scalați conținutul la înălțimi mai mari și să ajungeți la un public nou implicând persoana potrivită la momentul potrivit.
  • Conținutul Video
    Oamenii petrec foarte mult timp pe dispozitivele lor mobile, iar videoclipul este un mod excelent de a opri degetele din derulare și de a atrage atenția. Formatele video permit, de asemenea, specialiștilor în marketing și mărcilor să spună povești mai emoționale, provocatoare de gândire, crescând timpul petrecut de oameni cu conținutul dvs. Cât din activitatea dvs. online este orientată spre vizionarea videoclipurilor? Nu trebuie să fiți intimidați de realizarea videoclipurilor. S-ar putea să vă fie dificil fără o echipă completă, însă atât timp cât aveți un conținut solid în spatele videoclipului dvs., puteți crea cel puțin un video convingător pe telefon.
  • Sondaje și cercetări
    Sondajele și cercetările vă ajută să descoperiți nevoile publicului despre care nu știați că există, să construiți autoritate pe un subiect specific și să descoperiți noi oportunități de marketing. Conform FluidSurveys, 42% este rata medie de răspuns la sondajele realizate prin email, iar TopRank Marketing, privind industria marketingului influențat, a avut o rată de conversie de 30%, a rapoartelor de cercetare.
  • Conținutul reutilizat
    Puteți adapta, diversifica și reduce timpul de producție al conținutului dvs. dintr-o singură lovitură. Lucrați pe un conținut performant, care ulterior îl puteți segmenta și puteți crea o serie de postări care vor fi plasate în fața mai multor persoane. De exemplu, un interviu îl puteți transforma în cinci postări diferite. Reutilizarea conținutului nu este nouă, 29% dintre cei mai importanți marketeri își reutilizează sistematic conținutul.
  • Conținutul interactiv
    Odată cu conținutul interactiv, publicul devine o parte a conținutului dvs. iar acest lucru ajută nu doar să-l absoarbă, dar și să își amintească de el. Și nu poate fi ignorat deoarece conținutul interactiv primește de două ori cantitatea de conversii decât conținutul static. Însă nu trebuie să credeți pe cuvânt, merită în schimb să testați.

Începeți să gătiți rezultate minunate pentru afacerea dvs.! Întrebați-vă: ce costuri ați avea dacă ați fi mai creativi în marketing? Și, mai important, cât ar costa pentru afacerea dvs. dacă nu ați face-o?

 

Vrei să realizăm împreună un studiu de caz pentru afacerea ta?

Completează acest formular iar eu te voi contacta în cel mai scurt timp posibil.