Experiența utilizatorului pe site-ul tău

Acest articol de blog este inspirat din cursurile online Google Atelierul Digital.

Ce anume ar mai putea căuta vizitatorii pe site?

Prețuri, oferte speciale, certificate de calificare. Asigură-te că ai toate aceste informații ușor accesibile și în acel moment, obiectivele tale comerciale se vor alinia cu nevoile utilizatorilor tăi. Dacă dorești să aflii despre cum poti să monitorizezi activitățile vizitatorilor tăi de pe site, poți folosi Google Analytics. 

Conținutul sau textul din paginile tale web, textul folosit , nu trebuie să fie o simplă prezentare de vânzare. De cele mai multe ori se recomandă evitarea jargonului tehnic și a promovărilor excesive. Încearcă să vii în întâmpinarea clientului tău și să-i remediezi orice probleme cu care acesta se confruntă. În acest sens, conținutul site-ului tău v-a deveni mult mai util și bineînțeles mult mai atractiv. Dacă nu ai un public format din astrofizicieni, încearcă să explice noțiunile printr-un limbaj obișnuit și spune o poveste prin care să te adresezi vizitatorilor. Testimonialele, comentariile, recenziile despre produse și servicii sunt opțiuni binevenite în site. Vizitatorii nu petrec mult timp pe site și pot să citească textele repede, sau să nu le citească deloc, însă imaginile, titlurile, meniurile de navigare îi pot ajuta să găsească ceea ce caută înainte de a părăsi site-ul. Creează un site ținând cont de obiectivele tale comercial și de dorințele utilizatorilor și vei avea șanse de reușită!

Vizitatorii site-ului trebuie să poată naviga și interacționa ușor cu site-ul. Asta înseamnă utilizare ușoară. Fă-i să revină astfel:

  • oferă-le o navigare simplă și clară;
  • creează un aspect consecvent;
  • scrie conținut relevant și eficient.
Cum faci ca site-ul tău să fie cât mai ușor de utilizat? 

Adică vorbim despre usability. Usability este un termen în engleză care descrie cât îi este de ușor utilizatorului să găsească ceea ce caută sau să realizeze ceea ce dorește pe site-ul tău. Vom analiza mai multe metode ca site-ul tău să fie intuitiv, de la navigarea simplă și clară, până la importanța unui conținut coerent. Totodată, îți voi explica cum scrierea unui conținut pe site, poate să crească eficiența acestuia.

Să ne uităm la navigare, adică la elementele care îl îndrumă pe vizitator prin site-ul tău. O navigare bună, înseamnă aranjarea lucrurilor pe site, într-un mod cât mai logic pentru vizitatori. Să presupunem că ai un magazin fizic, de exemplu băcănie. Trebuie să te gândești să aranjezi produsele cât mai logic. Poate ți-ai dori ca tăvile cu plăcinte să se afle într-o parte, iar tăvile cu brioșe să se afle în partea cealaltă. Pe site, poți organiza elementele exact la fel. Iar prin navigarea meniului principal, utilizatorii vor vedea ce găsesc în fiecare secțiune, la fel ca și în magazinul fizic. Dar ce se întâmplă atunci când utilizatorii nu găsesc ceea ce caută? O idee bună ar fi includerea unei bare de căutare, mai ales dacă site-ul are multe pagini și produse. Inserează o bară de căutare pe fiecare pagină a site-ului tău, pentru ca utilizatorii să găsească ușor ceea ce caută. Alt lucru de luat în considerare despre navigare: Atunci când utilizatorul se află pe site, se așteaptă ca lucrurile să funcționeze într-un anumit mod. Să presupune că ești pe un anumit site și vrei să te întorci la pagina principala. Dai click pe un logo, nu-i așa? Toată lumea face asta! Asigură-te că ai un logo pus pe fiecare pagină și că atunci când cineva dă click pe el, se întoarce la “Home Page”. 

Stilul și aspectul site-ului tău

Fiecare are gusturile lui, însă trebuie să ții seama de câteva recomandări generale. Mai întâi trebuie să vezi ca fiecare pagină din site-ul tău să aibă elemente de design unitare: titlurile, fonturile, imaginile. Apoi, probabil că ești tentat să folosești culori vii ca să atragi atenția. Ei bine, nu o face! Pentru că în mediul online, vizitatorii citesc mai ușor un text întunecat pe un fundal deschis. Te-ai chinuit mult să creezi conținut pentru site-ul tău, așa că nu le da dureri de ochi vizitatorilor. De asemenea, trebuie să ai grijă cât de lung este conținutul pe site. Utilizatorii nu trebuie să deruleze foarte mult în jos pentru a găsii ceea ce este important pentru ei. Scrie ca pentru publicul tău. Este unul specializat? Atunci folosește jargon. Dacă nu, scrie ca pentru oameni obișnuiți. 

Alt sfat! Încurajează vizitatorii să facă ceva atunci când îți vizitează site-ul. Acest lucru se numește “îndemn” sau “call-to-action” în engleză. De exemplu: dacă vrei să te sune, pune un buton cu “Sună-ne acum”. Dacă vrei să achiziționeze ceva din magazin, pune un buton cu “Cumpără”. Sau dacă vrei să-ți viziteze magazinul fizic, pune o hartă cu indicații de orientare.

Ca să sumarizam: creează un site care este ușor de utilizat, menține un design consecvent, scrie în limbajul celor care vizitează site-ul tău și oferă-le experiența pe care o caută.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Carmen Crețu

Digital Marketing Consultant

S-ar putea să-ți placă și alte articole:

Sunt aceste articole de blog în interesul tău?

Abonează-te pentru update pe e-mail și primește notificări imediat ce am mai postat un articol nou.

Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.