Ingredientele esențiale unui site pentru a avea succes

Acest articol de blog este inspirat din cursurile online Google Atelierul Digital.

Este foarte important ca utilizatorii să navigheze ușor și să obțină ceea ce doresc. Un client multumit, este o afacere de succes. 

  1. Numele domeniului – acesta este cel pe care utilizatorii îl tastează în bara de browser ca să te găsească. Atunci cand alegi un nume de domeniu, trebuie să afli mai întâi dacă este disponibil. De exemplu: brutăriadelicioasa.ro poate fi disponibil; iar daca nu este nu-l vei putea folosi. Cum poți afla dacă numele de domeniu este luat? Caută pe google companii de înregistrare a domeniilor și accesează unul dintre rezultate. Acolo poți afla dacă numele domeniului tău este disponibil iar dacă nu, poți găsi alte nume de domenii similare. Un nume de domeniu trebuie să fie ușor de reținut. El trebuie să fie clar și concis. Probabil ai întâlnit deja extensii precum .ro sau .com dar ai putea întâlni altele care sunt disponibile și care chiar se potrivesc mai bine cu numele domeniului tău, de exemplu, ong-urile folosesc extensia .org. Ca atare, brutăriadelicioasă.ro dacă este luat, ar putea deveni brutăriadelicioasă.net
  2. Pagina principală – prima pagina este prima pe care o văd utilizatorii atunci când introduc numele domeniului tău pe web. Pagina principală este vitrina ta. Acolo clienții tăi vin și află multe lucruri despre tine. Deasemenea, din pagina principală pot pleca alte pagini, cu ajutorul meniului de navigare. Meniul se poate afla în partea de sus a paginii sau în partea laterală, pe vertical. Modul de organizare efectivă a unui site, este foarte important. Mai întâi gândește-te ce fel de site-uri accesezi în mod regulat și cum sunt organizate acestea. 
  3. Apoi, gândește-te ce fel de conținut vrei să oferi și cum să-l grupezi într-un mod logic. Există multe instrumente de creare a site-ului care îți pot oferi șabloane simple care te pot ajuta la început. Deasemenea, poți începe cu pagini și secțiuni pe care le vezi cel mai des pe alte site-uri. Gândește-te la paginile ”Despre” sau ”Contact”. Pagina “Contact” poate să cuprindă numele tău, adresa de email, nr. de telefon sau chiar o hartă cu indicații. Pagina “Despre” poate să cuprindă fotografii cu cele mai notabile realizări. Nu există o metodă infailibilă de organizare a unui site, este important să privești lucrurile d.p.d.v. al vizitatorului. Ce caută acesta pe site-ul tău? Ce informații vrea să găsească? Apoi să organizezi toate acestea să fie cât mai accesibile. 

Să vedem ce poți găsi în paginile unui site. Poți întâlni rubrici precum “Acasă”, “Despre” sau “Contact”. Este recomandat ca aceste rubrici să se regăsească pe toate paginile site-ului pentru ca utilizatorul să se poată întoarce oricând la pagina de pornire. Desigur, mai poți întâlni texte, paragrafe, imagini și videoclipuri. Unele texte și imagini pot fi setate astfel încât să facă trimitere la alte pagini de pe site-ul tău sau la alte site-uri de pe internet. Acestea se numesc hyperlink-uri sau comenzi rapide. Totodată, multe site-uri invită clienții să interacționeze prin formulare pentru a pune întrebări, prin hărți pentru a indica adresa magazinului, sau prin coșurile de cumpărături pentru a achizitiona direct de pe site. Așadar, dacă alegi un nume de domeniu potrivit, dacă îi atribui funcții atractive, dacă organizezi logic site-ul, îl poți face pe utilizator să găsească ceea ce caută.

Când creezi site-ul, ține cont de modul în care îmbini obiectivele comerciale cu ceea ce doresc vizitatorii. Site-ului trebuie sa corespundă atât nevoilor afacerilor tale cât și nevoilor vizitatorilor. Trebuie să gândești ca un client dar în același timp să nu pierzi din vedere propriile obiective. 

Când începi să creezi un site, ține cont de obiectivele stabilite dar gândește-te și la ceea ce caută utilizatorii. De exemplu: Când a fost ultima oară, când ai căutat un număr de telefon pe un site? Poate ai vrut să ceri informații suplimentare. Poate ai vrut să ceri indicații de orientare. A fost ușor de găsit acel număr de telefon? Dacă ai un site, plasează numărul de telefon, cât mai la vedere. Poți chiar adăuga un text ca să încurajezi utilizatorul să te sune imediat. De asemenea, pagina de contact trebuie să fie ușor de găsit dacă aceasta este prima pagină care se dorește a fi accesată pe site. La fel, cei care accesează site-ul de pe mobil, trebuie să te poată apela printr-un singur click. Scopul tău este să atragi cât mai mulți clienți, iar scopul acestora este să te găsească cât mai repede atunci când au nevoie de serviciile tale. Deci toată lumea v-a fi mulțumită dacă incluzi hărți cu indicații de orientare pe site, sau numere de telefon pentru contact. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Carmen Crețu

Digital Marketing Consultant

S-ar putea să-ți placă și alte articole:

Sunt aceste articole de blog în interesul tău?

Abonează-te pentru update pe e-mail și primește notificări imediat ce am mai postat un articol nou.

Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.